Tradicija

Obitelj Vlainić iz Prvan Sela kod Perušića već blizu stotinu godina (5 generacija) uzgaja voće, a i proizvodi nekoliko vrsta rakija. Začetnik ovog tradicjskog obiteljskog posla je Ivica Vlainić–Stilan. Nakon burnog i pustolovnog života u Americi, Ivica Vlainić–Stilan početkom 20og stoljeća vraća se u rodnu Liku i započinje uzgoj voća (u početku kruške i šljive) i proizvodnju sortnih rakija.

Tako je na Izložbi ZAGREBAČKOG ZBORA (preteča Zagrebačkog velesajma) još davne 1943. godine Ivica Vlainić–Stilan osvojio 1A nagradu za plemenitu sortu krušaka težine 1250 grama.

Istodobno se iskazuje i u uzgoju šljiva i proizvodnji sortnih rakija. Ovu plemenito tradicijsku vještinu obitelj Vlainić prenosi s koljena na koljeno i tijekom godina uzgoj kvalitetnog voća i proizvodnju sortnih rakija nastavljaju Stilanov sin pa unuk, da bi u današnje doba njegov praunuk g. Drago Vlainić, oec. krenuo ozbiljno razvijati brand Stilanova Lika. U poslu mu intenzivno pomažu brat i sinovi, Stilanovi pra praunuci. Dakle, s pravom možemo reći da su vrhunski proizvodi, rakije i likeri Stilanova Lika, nastavak stogodišnje tradicije marljive ličke obitelji Vlainić.

Tijekom 2002 godine sazrijeva ideja da se ti visokovrijedni proizvodi dostojno pripreme i predstave tržištu. U prvoj fazi rakija se plasira kao reklamni proizvod poduzeća Kiza d.o.o. koja se bavi ugostiteljstvom i turizmom, a čiji je vlasnik Drago Vlainić (praunuk gore spomenutog Ivice).

Proizvodnja rakije je ograničena, proizvedena, odnjegovana i pakirana u vlastitom prostoru na tradicijski način i ručno.